Comunicat referitor la cazul copiilor minori Suhan L.&L.

COMUNICAT

 

Prin prezenta, Primăria Sireți în contextul apariției pe social-media a informațiilor denigratoare, părtinitoare și false asupra cazului copiilor minori Suhan  L și L, vă informăm că autoritatea publică locală a întreprins toate acțiunile necesare pornind de la interesul superior al copiilor (legea 140/2013 art.3). Lipsa de etică profesională și mediatizarea cazului dat vădit distorsionat pe social media denotă un alt interes decât cel al copiilor minori.

Pornind de la interesul superior al copiilor, Primăria Sireți în urma sesizării din 14.02.2023, în conformitate cu art. 8 a legii 140 din 2013 a efectuat o vizita în aceiași zi în satul Hagimus, raionul Căușeni pentru a se documenta unde locuiesc copii cu mama lor, care cu o zi înainte a luat toate documentele de la liceul din satul Sireți și grădinița, declarând că intenționează să plece peste hotarele Republicii Moldova și a dus copii în satul Hagimus fără a asigura școlarizarea acestora și fără a prezenta careva documente de școlarizare. Menționăm că anterior mama a mai dus copii la Hagimus, dar din cauza condițiilor neadecvate pentru copii, a revenit la Sireți (2021)

La fata locului Primăria Hagimus ne-a comunicat că Calancea Doina s-a adresat pentru a institui custodie pe sora concubinului ei dar întrucât nu este acordul tatălui biologic urmau să primească refuz. Văzând care e situația s-a decis de comun acord cu toate părțile ca copiii să plece la bunica (care le poate asigura toate condițiile minime de trai, educație,etc.) decizie luată împreună cu tatăl său biologic până când autoritățile tutelare locale și teritoriale vor efectua evaluarea complexă a situației copiilor. La fel a fost efectuat raportul de evaluare psihologică a copiilor de către Serviciu Asistență Psihopedagogică Strășeni (SAP), la care copii s-au expus că vor să locuiască la Sireți, acolo unde este domiciliul mamei, împreună cu bunica. În regim de urgență în ziua când a parvenit la primărie raportul de evaluare psihologică la data de 02.03.2023 a fost convocată comisia multidisciplinară a primăriei în care l-a fel s-a decis plasarea de urgență a copiilor în familia bunicii acestora, deoarece mama copiilor minori intenționa să lase copii minori fără custodie în satul Hagimus, iar ea să plece în Italia la muncă. Menționăm ca mama duce un mod dezorganizat de viață, nu are un loc de munca stabil și nu poate asigura un trai decent cu un minim obligatori de viață copiilor.

Într-u prezentarea acțiunilor și a documentelor de referința asupra cazului copiilor minori Suhan L. și Suhan L., vă stăm la dispoziție și vă putem oferi toate detaliile și actele doveditoare despre caz. Ne puteți contacta la numărul de telefon +37369586536 sau planifica o vizită în teritoriu la Primăria Sireți făcând un apel prealabil de stabilire a date și orei de vizită.